Leer van het (internet) verleden

Ha,

Onder het motto van ‘leert van het verleden’ zie ik vaak op het internet dat de content van gisteren(vorige week/ oude content) weggegooid word.
Dat is eigenlijk zonde! Het is toch vaak handig om oude content te lezen/ vinden. Vooral als je bedenkt dat we nu veel kunnen leren van opgravingen van oude culturen. Waar zij hun informatie nog moesten begraven in modder en lavastromen, is onze informatie digitaal en dus veel makkelijker op te bergen in een mooie doozoekbare stapel.

Ik ben bekend met het internet archief, maar dit is een soort veredelde backup, dat kan veel beter op de site zelf worden gezet en toegankelijk gemaakt worden toch? Dat doet men dus ook op nieuws-sites, maar meer als een los deel, in plaats van een bron voor verwijzing.

Een paar voorbeelden:

– Wat was er gisteren ook alweer te zien op TV, die hele mooie film…
– Ik las eens een artikel over het een of ander wat niet meer actueel is.
– Ik wil toch graag die ouwe versie van die software (tegen korting wellicht) (want er zijn vast meer mensen met een ‘oude computer’ dan een nieuwe)
– Waar ben ik ook alweer geweest vorig jaar (oude festival/ film/ informatie)

je ziet, ik doel vooral op delen van het internet die nu JUIST worden overschreven omdat ze ‘verlopen’ zijn of ‘vervangen’ door nieuwere (verbeterde/ gecensureerde) data. Terwijl deze informatie veel kan leren over het proces van ontwikkeling van content.

Denk er eens over na….

Groetjes,

peet
language artist/ information designer