Wat heeft dat met wat te maken??!?

Google levert een geweldige service, die ik tot nog toe niet eerder zag. Het is het commando ‘related:’. Hiermee kan je aan google vragen welke sites op de een of andere manier zijn gerelateerd aan de ingevoerde zoekterm. Ofwel, waarom en hoe zijn diverse sites en informatie aan elkander gerelateerd.

– Ga naar www.google.com met je browsert
– Voer in: ‘related:’ +
Een voorbeeld is ‘related:sneaker.nl’, of ‘related:laika.nl’
– Klik op zoek

Het daarop volgende resultaat geeft een beeld van URL’s (sites) die gerelateerd zijn aan de ingevoerde site. Het resultaat vond ik heel erg intrigerend, vooral omdat het resultaat blijkbaar niet veroorzaakt wordt door hetgeen wat de betreffende site linkt, of de links van de relaterende sites. Mijn site (sneaker.nl) blijkt bijvoorbeeld gerelateerd aan steim.nl (een mooi muziek instituut op de Nieuw Markt), terwijl nog steim, nog ik naar elkander linkt.

Een paar leuke voorbeelden:
‘related:www.laika.nl’
‘related:www.stedelijkmuseum.nl’
‘related:www.mediamatic.nl’
Overigens is een en ander ook visualiseerbaar via een zogenaamde ‘touchgraph’ (zie link hieronder).

Links:
http://www.google.com
http://www.touchgraph.com/TGGoogleBrowser.html

Chroetjes,

Peet Sneekes