Just the sign, m’am.

Designers en techneuten houden niet van content. Het is altijd te laat, verkeerd en het past nooit in het ontwerp. Voor die mensen een tattoo design.

Ik loop al een tijd te denken aan een tatoeage waarin tekst, stijl en lettering gebruikt wordt als elementen. Vaak zijn dat soort tatoeages of erg confronterend (vanwege de leesbaarheid en transparantie van de boodschap), of ze zijn in een vreemd karakterset zoals sanscriet, hebreeuws, chinees of arabisch. Hoe dan ook, ze betekenen altijd iets, terwijl ik wil dat de tattoo alleen mooi is, een versiering, persé geen leesstuk. Het alternatief is dan zelf karakters ontwerpen en daarmee een tatoeage samenstellen, of onderstaande, wat ik me pas geleden realiseerde.

Ipsum Lorum
Robbert met nep-‘Lorem Ipsum’-tattoo. (© 2004; sneaker.nl)

Voor de non-ingewijden onder ons: iemand heeft http://www.lipsum.com gemaakt voor mensen die designs maken (technisch of visueel) met tekst erin. Het is een generator van dummieteksten zonder gevaar dat de inhoud van de tekst afleid. De inhoud leid dus niet af van het visuele effect van de karakters, woorden en zinnen in het ontwerp, omdat de inhoud niets voorstelt en ook nog in het Latijn is. Voor veel designers een oplossing bij het ‘opvullen’ van hun ontwerp en voor het testen van applicaties.
Voor de kennissen van Robbert: de tattoo is niet echt.