de slechte dag en wat je eraan kan doen

Je zit niet lekker in je vel, je ergert je aan de meest irrelevante dingen en niets kan je blij maken. Hangend gevoel, de dag moet gewoon overgaan, morgen gaat alles vast beter.

Dat zijn voor mij de typische eigenschappen voor een ‘slechte dag’ of een rotbui. Hoe kan je zo’n bui nou voorkomen, of -doeltreffender- wat is de oorzaak van een rotbui?

Het ‘alles zit tegen’-gevoel, of ‘iedereen is tegen me’-gedachte klinkt als dat er precies op die dag, of dat uur een enorme statistische anomalie plaatsvindt. Het is immers erg onwaarschijnlijk dat iedereen zijn normale taken uitbreid met het tegenwerken van jou, of om dingen te doen die jou niet zint. Iedereen en alles (inclusief het weer) is druk bezig jou tegen te zitten, zo voelt het.

Zouden de dingen die gebeuren die je dwars liggen ook gebeuren als je meer ‘in control’ was? Dus zou je bijna worden aangereden door die gast die van links kwam, als je zelf misschien ook wat alerter was? Dan was het geen probleem en was je ook niet boos op iedereen die ook maar eraan dacht in jouw vaarwater te verkeren. Misschien als je fijner in je vel zat, dan kon je die opmerking van een collega pareren met een leuke kwinkslag zodat je daarna zelf voldaan weer aan de slag kon.

Maar waarom ben je niet meer ‘in control’? Misschien heb je verkeerd of te weinig gegeten, te kort geslapen, of is er iets scheef gegaan in je persoonlijke leven, waar je spijt van heb of wat je niet kan terugkeren en maar over blijft malen.

Bovendien maak je het zelf erger. Het is als een ketting reactie. Neem het verkeer als voorbeeld. Je fietst een beetje slaperig door de straat een man rijd je bijna aan. Hij is duidelijk fout, maar jij zag het ook niet aankomen. Daarmee heeft hij onbedoeld veroorzaakt dat jij overtuigt ben dat iedereen in het verkeer een stommerd is. Bezig met die gedachte ga je meer opletten, of je andere fouten kan vinden, waardoor je nog minder oplettend ben.

Dus wat moet je doen? Mijn mening: als echt iedereen je tegenwerkt, dan is er iets mis van jouw perceptie van iedereen. Dus doe iets wat je op dat moment prettig lijkt, waardoor je dag een beetje meer op de rails komt. Vraag vriendelijk en rustig aan je omgeving je even niet te storen, zodat je rust heb om jezelf te reorganiseren. Sluit die activiteit af. Zorg ervoor dat je een banaan, of wat ander fruit eet, of een kopje thee, geen zoete dingen, want die werken niet stabiliserend. Als alles niet helpt, zorg dat je geen dingen onderneemt die helderheid en breed inzicht vereisen. Voel je niet schuldig die te verplaatsen tot op het moment dat je je prettig voelt, het wordt dan immers beter uitgevoerd.

Zo, ik kan er in elk geval weer tegenaan, fijn dat je even luisterde.

2 thoughts on “de slechte dag en wat je eraan kan doen”

Comments are closed.