Tip van Jip: alphachannel selectie (mask layer tip addon)

Ha,

DISCLAIMER
Ik ,als ervaren Photoshop/ Gimp gebruiker (*hoest* *hoest*), heb een tip voor al die andere gebruikers die deze tip nog niet kennnen, maar wel prijs stellen op tips die over het algemeen wel goed zijn.

Het gaat over het perfectioneren van je Mask Layers en Alpha Channel editing. De echter doorgewinterde DTPers kennen het natuurlijk al, maar lees maar verder als je meer wilt weten.

INLEIDING
Daar komt ie:
Natuurlijk gebruikt iedereen met ‘half a brain’ bij het snijden van foto’s met vage randjes mask-layers, ofwel de stappen:
– foto maken
– foto importeren in photosjop of gimp
– layer van de foto dupliceren
– ruime selectie maken om onderwerp op de duplicaat-layer
– ‘mask layer’ maken waarin alleen de selectie overblijft
– selectie met het gummetje bijwerken (in het alpha channel natuurlijk)
– eventueel harige delen half doorschijnend laten (grijs in je alphachannel layer)

Enfin, je weet het wel. Nu is het altijd een beetje tricky om de zien of je nou teveel of te weinig weg ‘ge-gumt’ heb. Daar heb ik dus een truckje voor.

DE TIP:
Je selecteert de achtergrond layer (waar het origineel (ongegumd) van de foto nog is), en maak um geinverteerd (invert). Dan steekt elke ongegumde selectie sterk af tegen de achtergrond (de geinverteerde foto). Bovendien zie je meteen of je teveel gegumd heb, omdat er gelijk een randje verschijnt waar je buiten de lijntjes ging. En omdat het totaal de andere kleur is, weet je dat het bij jouw gum-versie hoort en niet bij het origineel.

Is ie handig of is ie handig?

{p8}