waar gaat dat nou weer over: gezichtmicrofoontjes

Onder het motto “Waar gaat dat nou over”, de gezichtsmicrofoon. Ik kijk net een debat met Balkenende en andere politici en val over de enorm lelijke gezichtsmicrofoontjes die iedereen op heeft (zie foto).

microfoon_220.jpgWelk helder licht bij de omroep dacht: goh, laten we spannende televisie maken waarbij iedereen super goed hoorbaar is, door ze super goede en zichtbare microfoons te geven die tot ruim over het gezicht reiken. Ik ben een audiofiel, dus mij zal je niet horen over het toenemen van detail en kwaliteit in het geluid. Ik bedoel je kon praktisch de neusharen van Balkenende horen golven in zijn gesnuif bij een betoog van meneer Bos.

Maar wat zien die krengen (de microfoons, niet de politici) er lelijk uit…. bovendien… als je iedereen toch van één kant laat zien, plak dan daar niet ook nog eens die paal van een microfoon met oorstukje, doe dat dan tegen de andere kant.

Zoals vele instanties van wansmaak zijn ook hier de Belgen de voorhoeders (een ander voorbeeld is newbeat). Zij liepen een jaar geleden al met die geluidgevoelige satéprikkers tegen de kaaklijn, maar zijn er nu alweer op teruggekomen. Nu maar hopen dat er genoeg ijdele presentatoren zijn die een front vormen tegen deze vreemde praktijken.

2 thoughts on “waar gaat dat nou weer over: gezichtmicrofoontjes”

  1. Héél storend inderdaad, valt me al een tijdje op. En zonder hoorbaar verschil voor mij. Daarnaast was het in recente debatten toch vaak moeilijk verstaanbaar omdat de politici elkaar niet uit laten spreken. Misschien beetje in het leven geroepen door de problemen met moeilijke verstaanbaarheid van de Idols juri? Daar was vaak zoveel bijgeluid uit het publiek.

    Ook storend is dat je newbeat even als voorbeeld van (belgische-) wansmaak neemt. Over smaak valt niet direct te twisten, maar gezien het ‘belang’ van de muziekstroming – toch de eerste ‘house’ zo ongeveer – zou het iets meer credits verdienen. Als je nou die hiphouse zou noemen…

  2. Al jaren erger ik me rot aan dit fenomeen. Toen ik die krengen  bij Pauw en Witteman zag heb ik me voorgenomen om ook dat programma in de ban te doen, maar gelukkig kwam men er snel achter dat de ‘reversmicrofoontjes’ altijd goed hadden gefuncioneerd en het voslagen onzin is de trend te volgen. Elk programma met gezichtsmicrofoons wordt in ons gezin weggezapt.
    Cor Willems   

Comments are closed.