Wiki van Peet

Wiki van Peet

Al een tijdje werk ik aan de inhoud van mijn eigen wiki.sneaker.nl (wiki wiki) en nu denk ik dat hij vol genoeg is om live te zetten. Dus als je iets zoekt op het gebied van webdevelopment; grabbel maar in de wiki-ton.

Wiki wiki is een nieuwzeelandse term, het betekend ‘vlug, vlug’, ofwel even snel iets doen. Dat is exact wat het WikiWiki-systeem is. Het is een systeem waar iedereen even vlug een stukje kan schrijven wat direct zichtbaar is op de website.

Het grappige is dat veel Wiki’s anarchistische systemen zijn. Dat wilt zeggen: niemand is de baas. Alles wat je doet op zo’n wiki-site (aanpassen, nieuwe stukjes aanmaken) mag zonder in te loggen of je bekent te maken. Hiermee denkt men de drempel van informatie verzameling sterk te verlagen.

Een van de grote successen onder de Wiki’s is WikiPedia. Dit is een enceclopedie wat enorme stapels informatie bevat over diverse onderwerpen, allen verzameld, geredigeerd en geannoteerd door ‘de internet gemeenschap’.

Omdat ik nogal iets weet van het schrijven van software voor websites en het ontwikkelen en implementeren ervan, heb ik mijn wiki daarmee vol gestopt. Telkens als ik denk ‘Goh, wat handig’, of ‘Goh, daar zullen anderen ook wel naar zoeken’, schrijf ik er een stukje over in mijn Wiki. Hij is helemaal in het nederlands en zit ook bordevol met startpunten en links voor de gevorderde webontwikkelaar.