stom: roken

Afgebrandde bossen, die horen te roken, of zo’n machine bij een rockconcert, maar mensen, vooral meisjes/ vrouwen (die boeien me gewoon meer) die horen gewoon niet te roken.

Nee, dit is geen pleidooi voor meer gezonde mensen op de wereld! Dit gaat over de mensen die denken dat roken er stoer uitziet, of dat roken sensueel is. Dat is dus niet zo (schreef hij stellig). Natuurlijk is het een mening, mijn mening. En dat is: mensen die roken zien er stom uit…

20070407sneakernl.jpgIk begrijp dat het lekker is en verslavend. Geen probleem daarme hoor en ik denk dat een rondje fietsen door de stad zelfs ongezonder is dan dezelfde tijd (mee)roken. Maar ik vind ook dat mensen zich stom voordoen als ze roken; het is alsof ze niet genoeg wilskracht hebben om niet vies te ruiken, of niet genoeg stijl om niet stom eruit te zien.

Een handig product voor bij elk pakje sigaretten: een verstuifer met lekkere lente geur, of geur van vers gewassen wol of zomer katoen, en natuurlijk een pakje kauwgom. Opvallend is ook de houding waarop er geconsumeerd word en de ‘handigheid’ bij het hanteren van het product. Men moet dan constant proberen de rook niet te mikken op de ander (wat is er mis met gewoon uitademen in plaats van alles alle kanten op te blazen?). Mij lijkt het overduidelijk dat als je jouw adem moet verbergen voor anderen, mensen het ook echt niet waarderen dat je rookt. En dit is zelfs iets waar je iets aan kan doen: niet roken.  Om maar niet te spreken van de ‘noodzaak’ te pas en te onpas een gezelschap te verlaten om er een op te steken, alsof er een medische noodzaak is.

Je begrijpt, het bevalt me niets.

Dan nog een rondje vragen: waarom hoeven rokers geen rommel op te ruimen? Waarom kunnen die klote dingen zomaar op de straat gemikt worden? Waarom denken ouders -met een kind achterop- dat het kind geen of minder last heeft als ze roken tijdens het fietsen? Als je goed kijkt naar zo’n dampende ouder op de fiets, dan zie je dat alle rook zich precies verzameld achter de rug van de roker zodat het kind er volop van kan genieten.

Nogmaals, rokers, mensen het is me om het even, doe wat je moet, geniet er ook van, maar bij mij heb je direct punten minder.