RSS in een half uur.

Deze site is sinds een klein weekje verrijkt met RSS (Rich Site Summary). Een (toekomstig) populaire functie voor nieuws en blog sites. Voor mij anderhalf uur werk en het resultaat is blijvend meer plezier en gemak voor mijn lezers.

Meerkat
© Fellow Earthlings’ Wildlife Center, Inc.

Je kan RSS zien als een abonnement op een website, maar in plaats van dat jij naar de website gaat, komt de informatie van de website naar jou toe. Dat gaat via een RSS bestand wat automatisch ververst wordt door bijvoorbeeld een browser als Firefox. Elke keer als ik een nieuw artikel publiceer op mijn website, krijgt iedereen met een sneaker-RSS-‘lidmaatschap’ automatisch het nieuwe onderwerp binnen. In de ‘sneaker.nl-RSS’ staat er bij het onderwerp ook een kernachtige beschrijving en een verwijzing van het artikel op mijn website.

RSS (meer info bij O’Reilly) is een XML-protocol, dus tekst wat hierarchisch wordt opgeslagen tussen tags (net als HTML bijvoorbeeld). In essentie is het een manier om mensen te binden aan jouw website. Met RSS bereikt je dit op de volgende manieren.

  • Lidmaatschap Lezers worden lid van jouw zogenaamde RSS-feed. Zonder jouw site te bezoeken zien ze daardoor jouw nieuwste artikelen.
  • Syndicatie De RSS-feed kan als bron gebruikt worden door nieuwsdiensten, als ruwe bron van nieuwe artikelen. Met RSS stelt een redacteur zijn artikelen beschikbaar aan andere (nieuws)partijen
  • Agregatie Een verzameling van RSS news feeds kan worden gebruikt om een virtuele knipselkrant te maken. Omdat RSS geen opmaak bevat, kan men meerdere RSS-feeds van diverse sites samenvoegen en in één mooi jasje steken.

Ik heb even gewacht met het schrijven van dit artikel omdat ik nog geen leuk plaatje had. In dit geval één met stokstaartjes. Deze leuke diertjes zijn bij de uitgeverij O’Reilly de mascotte voor alles wat met RSS te maken heb, met name een product wat zij gebruiken om heel veel RSS-feeds (zo heet dat) te consolideren (samen te brengen tot een geheel).

Voor de liefhebbers is hier een Tutorial