Site update september

Zo, na een krap dagje offline te zijn geweest probeer ik nu de nieuwe versie Typo uit, nu met meer en betere coolheid

Ik leer hierdoor veel dingen: Ruby, Typo en Subversion. Vooral de laatste is erg belangrijk. Nu kan ik met subversion altijd up-to-date zijn bij de razende ontwikkelingen van Typo. Deze nieuwe versie van Typo heeft een nieuwe coole feature: tags.

Voor de leken onder ons: ‘tags’ is helemaal hip in de wereld van websitebouwers. Tags ken je van onderandere Flickr en del.icio.us. Het concept is: beschrijf je artikel (een tekst, foto of link) met een paar woorden. Door deze woorden ‘verbind’ je diverse artikelen, waardoor ze een context krijgen. En daardoor kan een artikel makkelijker gevonden worden want er zijn meer ingangen/ verbindingen met andere artikelen. Hierdoor kan je ook lekkerder dwalen in je content.

Grappig genoeg komt men al een tijd met diverse technieken om artikelen te klassificeren en te koppelen, maar de redacteuren en schrijvers wilde geen moeite doen en de technieken vielen daarmee uit de gratie. Niet al te lang geleden kwamen sites als Flickr en del.icio.us en nog een paar met deze eenvoudige klasificatie manier. En plots zag iedereen, zonder hulp, het waanzinnige nut ervan en ging ze gebruiken.

Enige probleem van tags is dat (in een sociale omgeving) de klasificatie van de artikelen niet concequent gebeurd (je moet dezelfde woorden, de juiste woorden en genoeg woorden invoeren om tags effectief te maken). Daardoor glippen bij het vinden van verbanden tussen artikelen sommigen door de mazen van het concept. Maarrrrr… bij bijvoorbeeld Flickr worden er zo enorm veel tags ingevoerd, dat er altijd wel resultaat is. Hierdoor ‘werkt’ de techniek puur doordat ze op een waanzinnige schaal worden gebruikt.