nerd moment: forensische softwareontwikkeling

Even een momentje nerd gedachten. Ik ben software-ontwikkelaar, dus het mag ;-). In die hoedanigheid krijg ik vaak het verzoek een website opnieuw te maken. Het proces wat leid tot een compleet herbouwde website noem ik vanaf nu forensische softwareontwikkeling.

Ik zal het proberen uit te leggen. Vaak zijn opdrachtgevers van het opbouwen van een website (wat voornamelijk een software aangelegenheid is) geen technisch aangelegde mensen. Als vastgelegd moet worden wat er gemaakt moet worden, moet ik uitgaan van het ‘zicht’ wat die persoon heeft op het systeem. Daarmee doe ik gelijk een aanslag op mijn psychologisch inzicht, mensen kennis. In essentie moet ik door de ogen van één persoon die slechts een deel of aspect van een site ziet (verwijzing naar het verhaal van de drie blinden en de olifant) bepalen hoe het geheel zou moeten werken. Een erg tijdrovend en onnauwkeurig proces.

Liever heb ik dan toch de tegenhanger waarmee ik deze blog begon: forensische softwareontwikkeling, ofwel gebaseerd op de software (‘bewijzen’ en ‘feiten’) die ik aantref probeer ik een beeld te bouwen van wat er nu is. Het is een beetje als bij CSI, dan zegt Grissom: “Trust to the evidence”, vertrouw op de bewijzen. Impliciet moet je dus meningen en ‘getuigenissen’ wantrouwen. Dit is iets wat verbazend dicht bij het softwareontwikkelproces komt.