videocamera selectie voor bedrijfevents en presentaties

Welke camara zou het beste zijn om bedrijf presentaties en andere ‘events’ op te nemen? Wat heb je zowiezo nodig voor zoiets?

Ik heb onderstaande cameraonderzoek gedaan voor een collega. Achteraf realiseerde ik me dat in veel gevallen wel handige houvast kan zijn voor mensen die binnen het bedrijf video opnames willen maken van ‘events’ zoals presentaties of cursussen.

Eerst de disclaimer: Ik heb voornamelijk ervaring opgedaan bij het maken van audioproducties, maar ik ben ook druk bezig met het uitbreiden van kennis voor videoproducties en heb als zo danig veel vooronderzoek gedaan en mensen gesproken hierover. Met deze kennis heb ik mijn huidige camera (Panasonic NV-GS 300) gekocht voor video-podcasts.

Hier een aantal criteria wat (volgens mij) een goede camera maakt om bedrijf-events vast te leggen zodat ze snel bruikbaar en beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Uitgangspunten

 • de events duren van 20 to 120 minuten (bijeenkomsten, webtalks, etc)
 • de events nemen voornamelijk binnen plaats (slecht of weinig licht, mogelijk zelfs tegenlicht door projecties).
 • er zal er is sprake van een of meer sprekers voor de lens, en een publiek in de zelfde ruimte.

Wensen

 • je wilt hetgeen wat is opgenomen 1-op-1 zonder al te veel ‘hassle’ converteren naar digitale bestanden voor op een intranet.
 • de sprekers moeten altijd goed verstaanbaar zijn.

Waar leid dit naar?

 • opname medium: mini-dv (kleine digitale bandjes) of hardeschijf cameras;
  De laatste groep heeft als voordeel dat je het zo heb overgezet, nadeel is de beperkte ruimte die vaak met ‘zware’ compressie wordt gecompenseerd. Bovendien wordt de schijf telkens gewist, met tapes heb je altijd een backup.
 • Externe (richt) microfoon als alternatief voor de ingebouwde microfoon; de ingebouwde microfoons op camera’s zijn nooit voldoende voor dit soort gelegenheden.
 • 3 CCD chip camera: dit waarborgt een goede beeldkwaliteit en goede kleurbalans, met een enkele chip valt dit meestal tegen.
 • HD ready; de hoge resolutie van een 1080i opname (1080 pixels hoog) is erg fijn als bronmateriaal, bovendien zijn dit soort camera’s ook een tandje beter dan de rest. Het wordt echter ook regelmatig als sticker-term gebruikt, dus zegt niet alles.

Ik heb voor mijn camera gekeken naar bovenstaande en kwam via mijn budget (onder de 700 euro) bij bovengenoemde camera).

Ik heb overigens voornamelijk gekeken op kieskeurig.nl, wat echt goed werkt (als je vooral de kritische reviews leest).
Hier een link naar een voorselectie: digitaal, 3 CCD chips, externe microfoon, firewire.

Cameras rond de 1200 euro

Uit deze selectie vond ik persoonlijk de volgende het meest interessant. Ik ga uit van een pittig budget van 1200 euro. In die range zitten de cameras die geschikt zijn voor dit werk. Denk overigens niet dat je er dan qua investering bent, er komen ook nog extra batterijen, microfoons (ja meervoud) en belichting bij:

Duurder en goedkoper

Boven de 1400 euro krijg je de ‘Low-end’ semi-pro camera’s van rond de 2000 euro, allemaal erg goed, maar vaak wel minder ‘point and shoot’, dus vergen minstens iemand die ‘feeling’ heeft voor camerawerk. Voordeel voor die cameras is wel dat ze vaak grotere lenzen hebben, die ‘vangen’ meer licht. Hierdoor kan je ook met weinig licht goeie opnames maken.
Onder de 1000 euro zijn er ook heel goede camera’s, maar sommigen daarvan zijn bijvoorbeeld niet HD-Ready, of vallen qua resolutie, of lichtgevoeligheid tegen.

Tip voor het daadwerkelijk opnemen van presentaties

Het beste is om een spreker zo op te nemen dat er geen projectie in beeld is (voor betere kleuren en contrast). Bij sommige presentatie gaat dat fout, omdat de spreker vaak voor de projectie staat.

Het is ook belangrijk dat je een goed statief met vloeiende zwenk-kop heb, zodat je een ijsberende spreker goed kan volgen.

Belichting

Overigens: doe nooit de gordijnen dicht, of het licht uit bij een presentatie, zorg ervoor dat er genoeg licht is. De spreker is altijd belangrijker dan de sheets op het projectiescherm, tenzij je een film of wat ook speelt. Dit alles kan veel meer invloed hebben op een opname dan wat voor camera spec dan ook.

Belichting van de spreker met ‘natuurlijk licht’ (tungsten) is belangrijk, dat geeft een fijne en rustige opname! Veel lampen die in bedrijfsruimten hangen geven mensen een ‘geelige’ kleur bij video opnames. Het is verstandig om bij de spreker goed licht te installeren, zodat hij er goed uitziet op de opname. Een voorbeeld is TL verlichting (wat over het algemeen neutraal licht geeft), of video licht (let op de aanduiding van de licht-temperatuur (boven de 2400 graden). Er zijn tegenwoodig ook ‘spaarlampen’ die natuurlijk licht afgeven, ze zijn verkrijgbaar bij de betere electronica groothandel. Bij spotjes en videolicht is een difuser vaak prettig. Een diffuser is een soort tent voor de lamp die zorgt dat het licht evenredig verspreid wordt over de spreker.

Binnenkort meer over geluid?

Voor externe microfoons heb ik ook nog wel ideen, maar dat kan een andere keer. Tip: zorg er bij presentaties voor dat het geluid (lees:vragen) van het publiek ook goed opgenomen word. Meeste sprekers vergeten de vragen te herhalen, waardoor een vragenronde onbruikbaar wordt als opname.

en over software?

Natuurlijk moet je het materiaal ook nog kunnen bewerken en comprimeren. Zoals je zelf wellicht weet heb je daar vaak een pittige machine voor nodig met goede software. Ik denk dan meteen aan een iMac of MacPro met Final Cut Express o.i.d. Voor de PC ken ik geen goeie software.