beta website ontwikkeling

Waar hebben klanten en ontwikkelaars last van? “het is bijna klaar”. Nog iets erbij: “Big bang release is dé manier om schade toe te brengen aan alle betrokken partijen”.

Dit zijn uitspraken die betrekking hebben op het opleveren van websites. De zin “Het is bijna klaar” zorgt ervoor dat klanten en ontwikkelaars mentaal, financieel en qua productie niet verder komen. Het is het laatste, tochtige busstation waar de bus maar nooit aan lijkt te komen. Dus wat kan je eraan doen? Lage drempel voor het vrijgeven van functionaliteit, gefragmenteerde functionaliteit releases , klant betrokkenheid en de gebruiker begeleiden bij het ontdekken van services.

Meestal zijn klanten en ontwikkelaars bang voor de beta aanpak (producten in delen opleveren voordat het écht af is). Wat zal de aandeelhouder wel niet vinden, wat zal de bezoeker wel niet denken zijn de angsten hierbij. Met aandeelhouders heb ik niets; ik hou niet echt van mensen met bestuurskracht, maar zonder visie of betrokkenheid, dan maar liever geen geld.

De bezoekers van websites zijn echter goed tevreden te houden en voor te bereiden op meer nieuwe spannende dingen. Geef ze een fijne stoel om in te wachten en reden om te blijven zitten. Laat ze merken dat als zij een tip geven dat dit belangrijk is, maar wees ook niet bang om duidelijk te maken wat jouw visie is.

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die op diverse manieren de bezoeker betrekken, met blogs, forums, advertenties en een laagdrempelige manier van feedback creëert men een relatie met mensen die het voorfront zijn voor latere promotie van je product. Zorg dat je snel en persoonlijk reageert op wat men jou toespeelt en zorg voor een heel duidelijke manier waarmee je elke nieuwe feature presenteert.

Ik geef toe, het vereist veel kracht, voorbereiding en aandacht, maar het kan en het is niet moeilijk! Het verzacht je relatie met je bezoekers, verlicht de stress op je productieproces en geeft ruimte om je wensen en prioriteiten aan te passen in het verloop van je project.

2 thoughts on “beta website ontwikkeling”

  1. Niet persé beta’s, maar wel zorgvuldig afgewogen stapjes zetten in plaats van het zoveelste masterplan proberen uit te werken. Waar nodig om de budgetten en techies scherp te houden een “poc” tussendoor en weer verder met kleine iteraties. 30dagen is eigenlijk al lang. Een betà klinkt te onaf, een iteratie heeft de intentie verder te gaan, en het wil niet zeggen dat je getrouwd bent me je werk (code of fuctionaliteit) uit de vorige ronde.

    http://gettingreal.37signals.com/ blijft in deze context voor mij een mooie samenvatting van hoe ik graag zou werken. Al gelezen? Tegenwoordig gratis in te zien op de site.

  2. Natuurlijk ken ik http://37signals en hun uiterst ‘agile’ manier van werken 🙂
    Ik begrijp je ‘onaf’ gevoel bij het woord “beta”. Het woord is inmiddels enigzins van betekenis veranderd in de afgelopen jaren. Het heeft voor mij vooral betrekking op het concept van een product, niet op de stabiliteit. Kijk naar google, ICQ (way back) en flickr; allen producten die door het vroeg vrijgeven van het concept niet alleen leider werden, maar ook conceptueel sterker werden doordat er een gesprek ontstond tussen de ontwikkelaars en early adapters.

Comments are closed.